Semak Tayar Kereta

Arahan langkah demi langkah untuk Semak Tayar Anda

Semak Kedalaman Tapak

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kuala-lumpur/

Menilai kedalaman tayar anda untuk memastikan anda mempunyai tapak yang cukup untuk memegang jalan. Ujian penny adalah kaedah mudah untuk melakukan ini. Cukup letakkan turvy topsy dalam trek anda. Sekiranya anda dapat melihat titik tertinggi kepala Lincoln, mungkin peluang terbaik untuk tayar baru.

Periksa tekanan tayar

Gunakan ukuran berat tayar untuk memastikan tayar anda telah diperluas dengan sewajarnya dan kemudian mengisi tayar anda dengan udara seperti yang diperlukan. Untuk memeriksa berat badan anda, buang batang atas injap, tekan kepala langkah secara merata ke batang injap, gunakan berat teguh dengan matlamat yang bunyi muramuring berhenti. Memindahkan cek dan membaca berat badan. Sebaliknya, dengan berat badan yang diresepkan kenderaan anda. Terus memeriksa tayar anda semasa mereka sejuk (selepas duduk untuk apa-apa kadar 3 jam atau sebelum anda mengembara 1 batu pada kelajuan sederhana). Jangan sekali-kali mengalirkan berat badan dari tayar panas.

Semak Keadaan Tayar dan Umur

Walau apa pun kelebihan dan berat perkembangan trek, anda juga perlu memeriksa tayar anda untuk apa-apa kemudaratan atau keadaan yang akan menjamin penggantian mereka. Ambil gander di trek dan sisi untuk sebarang luka, calar, puncture, benjolan, mengetuk atau pecahan. Sekiranya anda melihat sesuatu yang mencurigakan, adakah pakar pentadbiran tayar menyiasatnya.

Artikel Berkaitan : Dapatkan Sewa Kereta Kuala Lumpur Anda Bersama KARLOOP.

Anda juga perlu berhati-hati untuk umur tayar anda. Contengent pada jumlah yang anda memandu setiap tahun, trek tayar anda mungkin terus lama tetapi dari segi fakta bahawa trek tidak habis tidak menyiratkan bahawa tayar anda tidak perlu digantikan. Bridgestone, mengikut prinsip industri, menetapkan bahawa tayar dikeluarkan dari pentadbiran hampir sepuluh (10) tahun selepas tarikh pemasangan.

Untuk memutuskan umur tayar anda hanya perlu mengembara di DOT yang melangkah di dinding. Menjelang penamat DOT melangkah akan ada nombor 4 digit. Ini adalah kod tarikh. Dua nombor awal adalah minggu dan dua tahun terakhir adalah tahun. Sebagai contoh, 4617 akan mendedahkan kepada anda bahawa tayar itu telah dibuat pada tahun ke-46 pada hari ke-2017.

Menilai Minyak Anda

Selepas bahan bakar, minyak adalah cecair yang paling penting dalam kenderaan anda, dan ia dipakai dan kotor semasa kitaran hayatnya. Perubahan minyak yang dirancang secara rutin akan membantu menjaga motor anda bersih dan menjauhkan diri daripada kemungkinan kesan kerosakan motor yang boleh menyebabkan kerosakan minyak.

Artikel Berbayar : Dapatkan Sewa Kereta Murah Kuala Lumpur Anda Bersama KARLOOP.

Sekiranya anda perlu menguatkan pelaksanaan motor, dan khususnya, kehidupan motor, jangan menahan minyak yang paling penting motor anda. Melangkah perubahan minyak, melepasi jarak tempuh atau banyak masa yang penting sebelum perubahan minyak seterusnya dapat mempercepatkan haus pada bahagian-bahagian penting yang menjaga kenderaan anda berjalan dengan mudah, pada akhirnya menyebabkan kerosakan motor tidak lama lagi.

Perlukan Lebih Banyak Tips Keselamatan Perjalanan Jalan Raya?

Lihat petua keselamatan kami yang mudah dan belajar menyediakan kenderaan anda untuk pergerakan.