Perbezaan Enjin Vtec Dan IVtec

Perbezaan Enjin Vtec & IVtec

Anda mungkin pernah mendengar mengenai VTEC. Ini adalah salah satu ciri utama enjin Honda dan salah satu sebab mengapa ramai orang menyukainya.

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kl/

Lif timing injap boleh ubah dan dikawal secara elektronik juga dikenali sebagai VTEC, adalah sistem yang menggunakan dua lobus cam yang berasingan untuk mengoptimumkan kecekapan enjin. Ia melakukannya dengan menggunakan lobus cam untuk rpm rendah, dan lobus cam untuk rpm tinggi. Dengan menggunakan dua lobus cam yang berasingan, anda dapat mengoptimumkan pertindihan, angkat dan jangka masa injap untuk dua set berasingan Rpms. Oleh itu, anda mempunyai tork rendah yang lebih rendah, dan kuasa kuda kelas atas, tetapi anda masih mempunyai daya dorong dan kecekapan bahan bakar yang hebat.

Sistem seperti ini biasanya diatur untuk terlibat pada rpm yang ditetapkan, misalnya 5500 rpm, ia akan menggunakan lobus cam kedua. Oleh itu, Honda melaksanakan sistem ini dan begitu juga banyak pengeluar kereta lain sekarang, untuk meningkatkan kecekapan enjin secara keseluruhan. Oleh kerana camshaft berputar setengah secepat crankshaft, anda benar-benar hanya dapat mengoptimumkannya dengan satu set Rpms, sekarang dengan memiliki dua lobus yang berbeza, anda dapat mengoptimumkannya untuk dua set, jika anda mempunyai tiga lobus, anda dapat mengoptimumkannya untuk tiga set, dan sebagainya dan sebagainya. Tetapi dua adalah cukup banyak yang anda perlukan untuk mengoptimumkannya untuk daya rendah dan tinggi.

Perbezaan Enjin Vtec & IVtec

Sekiranya anda pernah tertanya-tanya mengapa kereta otot mempunyai keadaan siaga yang sangat berombak, ini kerana mereka menggunakan camshaft aftermarket yang direka untuk kekuatan tinggi. Ia direka agar mempunyai durasi, pengangkatan dan injap bertindih, khususnya pada rpm lebih tinggi yang bermaksud bahawa rpm rendah pada dasarnya, tidak dirancang untuk rpm rendah sama sekali, dan itulah yang membuatnya tidak berfungsi.

Sebelum saya memberitahu anda apa itu iVTEC, izinkan saya memberitahu anda apa itu VTEC-E, kerana itu adalah jenis VTEC yang berbeza yang tidak banyak diketahui orang. VTEC-E berbeza adalah bahawa ia tidak direka untuk kuasa. Pada dasarnya sama sekali. Ia direka khas untuk kecekapan bahan bakar dan tidak lain. VTEC-E memperoleh ekonomi bahan bakar yang hebat dengan menjadikan anda enjin 4-silinder 16-injap, menjadi enjin 4-silinder 12-injap, apa yang dilakukannya adalah tidak membenarkan salah satu injap masuk terbuka sepenuhnya. Dengan tidak membenarkan injap masuk kedua membuka semua, cara pusaran ruang pembakaran diperbaiki dan begitu juga pengaburan bahan bakar. Ini membolehkan Honda menggunakan AFR yang lebih ramping dan akhirnya meningkatkan ekonomi bahan bakar.

Perkara lain yang perlu kita bincangkan dengan cepat sebelum membincangkan iVTEC adalah VTC, yang dikenali sebagai kawalan pemasaan berubah-ubah. Kini kawalan masa berubah-ubah biasanya merupakan mekanisme yang anda akan dapati di hujung camshaft pengambilan, dan pada dasarnya cam fasa membolehkan camshaft pengambilan sentiasa berubah-ubah, sehingga pertindihan antara cam pengambilan dan ekzos dapat disesuaikan tanpa batas. sepanjang julat RPM.

Perbezaan Enjin Vtec & IVtec

Sistem seperti ini dapat digunakan pada camshaft intake dan knalpot, tetapi sebahagian besarnya hanya digunakan pada camshaft intake kerana di situlah anda akan mendapat keuntungan terbesar. Pemasaan dan peningkatan pemboleh ubah pintar yang dikawal secara elektronik, yang merupakan mulut yang besar, adalah sistem yang menggabungkan VTEC dan VTC (Variable Timing Control) ke dalam satu sistem.

Seperti yang anda bayangkan menggabungkan VTEC dan VTC, atau yang terbaik dari kedua-dua dunia ke dalam satu sistem, menghasilkan enjin yang sangat cekap dan sangat kuat. Bahagian sistem VTEC mempunyai dua lobus cam yang berbeza, satu untuk rpm rendah, satu untuk rpm tinggi, dan sistem VTC ia sentiasa menyesuaikan pertindihan injap untuk dioptimumkan. Jadi sepanjang jalur kuasa. Anda mempunyai pertindihan, masa dan jangka masa injap yang optimum di seluruh julat putaran.

Artikel Berkaitan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa kl ? Siapakah menawarkan perkhidmatan kereta sewa kl terbaik ? Hubungi KARLOOP di 019 967 1127 untuk mendapatkan perkhidmatan kereta sewa kl yang terbaik.